Vuosien saatossa Vuoden Kokki on valittu jo 20 kertaa. Näistä jopa viisi on uransa aikana työskennellyt Olo Groupissa*.

Vuoden Kokki on vuodesta 1995 järjestetty ruoanlaiton ammattilaisten suomenmestaruuskilpailu. Kilpailukausi kestää vuoden, jonka aikana kokkien suomenmestari osallistuu monipuolisesti eri mediaesiintymisiin, tapahtumiin ja yhteistyökumppaneiden kampanjoihin. Vuoden Kokki -kilpailu on toiminut ponnahduslautana monien keittiömestareiden uralla. Vuoden Kokit ovat menestyneet loistavasti alalla.

Ensimmäinen vuoden kokki valittiin vuonna 1995. Silloin voiton vei Pekka Terävä, ravintola Olon omistaja ja perustajajäsen. ”Kilpailuviettini on aina ollut voimakas. Se on täytynyt purkaa johonkin. Vuonna 1995 olin juuri lopettamassa työskentelyn Ruotsissa, kun sain tiedon Vuoden Kokki –kilpailusta Keittiömestariyhdistyksen kautta. Samana vuonna kilpailemassa olivat muun muassa Hans Välimäki, Markus Aremo ja Antti Vahtera. Tutut kaverit tekivät kilpailemisesta hauskaa, ja tarjosivat vertaistukea.”

Kuusi vuotta myöhemmin Pekan voitosta, vuonna 2001, Henry Tikkanen lunasti Vuoden Kokki- tittelin. ”Minulla oli vimma oppia ja kehittyä kokkina, kun lähdin Vuoden Kokki –kilpailuun. Olin G.W. Sundmansissa töissä, ja siellä henki oli erittäin kannustava. Kaikki halusivat tulla hyviksi kokeiksi. Suosittelen ehdottomasti osallistumista kilpailuun, se on loistava tapa kehittää itseään ja osaamistaan.” Nykyisin Henry työskentelee ravintola Göstan ravintoloitsijana, osana Olo Groupia.

Jälleen kuusi vuotta vierähti, ennen kuin seuraava Olo Groupista saatiin podiumin ykköspallille. Eero Vottonen nakkasi Vuoden Kokki- pestin itselleen vuonna 2012. Kolme vuotta myöhemmin Eero aloitti työskentelyn ravintola Olossa. ”Ruoassa minulle tärkeintä on maku, se on kaikki kaikessa. Vahvojen ja hentojen makujen on oltava tasapainossa, ja siinä raaka-aineet ovat tärkeitä. Kokin ammatissa minua kiehtovat sen pitkät perinteet. Pidän tärkeänä itsensä kehittämistä ja uuden oppimista.” Nykyisin Eero työskentelee uudessa Palacessa.

Vuoden kokiksi 2014 palkittiin Heikki Liekola. Pian voittonsa jälkeen Heikki aloitti työskentelyn Olo ravintolassa ja aina vuoteen 2017 asti hän työskenteli Olossa keittiöpäällikkönä. ”Suosittelen nuorille kokeille kilpailemista – toki vähän vanhemmillekin – sillä se kehittää ammattitaitoa ja paineensietokykyä valtavasti lyhyessä ajassa. Vähintään yhtä tärkeitä ovat suhteet, joita luodaan kisojen yhteydessä. Kilpailusuorituksen jälkeinen fiilis – riippumatta tuloksesta – on mahtava. Kilpailujen jälkeen olet vahvempi kokki, vaikka mukaan lähteminen mietityttäisi ja jännittäisi nyt.” Heikki aloitti työskentelyn Askissa tammikuussa 2018.

Heti seuraavana vuonna, 2015, Ismo Sipeläinen otti oman paikkansa podiumin ykköspallilta. Ismo työskenteli Olossa ennen kilpailuun osallistumistaan. ”Lopetin jääkiekon aloittaessani ammattikoulun, kilpailuvietti piti kanavoida johonkin. Vuoden Kokki on todella tehokasta itsensä kehittämistä, mutta harjoittelu vei viimeisetkin vapaa-ajan rippeet.” Ismo työskentelee tällä hetkellä Finnjävelissä.

Vuoden Kokki 2018 valittiin Gastro Helsinki -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 15.-16.3.2018. Olosta mukana kisaamassa olivat Jesse Valkama ja Mikko Pynnönen. Garden by Olosta mukana oli keittiömestari Kim Mustonen. Kim selvitti tiensä finaaliin asti ja hänet palkittiin kilpailun päätteeksi vielä veitsen käsittelytaidoistaan.

*Olo Group Oy on Pekka Terävän, Petri Lukkarisen ja Teuvo Salmisen omistama kokonaisuus. Olo Groupin toiminnan lähtökohtana on tuottaa laadukkaita asiakaskokemuksia ja vaalia ruokailua sosiaalisena kanssakäymisenä. Olo Group sisältää neljä ravintolaa, viinien verkkokaupan Bottlescouts sekä tapahtumatuotantoon, konsultointiin, koulutukseen ja cateringliiketoimintaan keskittyvä Food Camp Finland Oy: n. Ryhmään kuuluvat useaan otteeseen Suomen parhaaksi ravintolaksi valittu Ravintola Olo, Garden by Olo, Emo sekä Mänttä-Vilppulassa sijaitsevan Serlachius-museo Göstan yhteyteen avattu Ravintola Gösta. Olo Group avaa uuden ravintolan lokakuussa 2018.

Lähde: ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö