Taija Korsiala Olosta ja Emilia Tuuliaho Nudesta voittivat toisen palkinnon Gramona amuse -kilpailussa annoksellaan El poder de la naturalesa

Gramona amuse on kilpailu, jossa suupalankokoinen amuse-bouche annos luodaan Gramonan viinin pariksi. Se järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomi valikoitui kiertävän kilpailun ensimmäiseksi järjestäjämaaksi. Taija Korsialan ja Emilia Tuuliahon annos oli vahvasti katalonialainen, kuten kilpailun viinikin.

Head pastry chef Taija Korsiala ja sommelier Emilia Tuuliaho lähtivät kisaan luottavaisin mielin. Oma annos oli suunniteltu niin hyvin, että kärkikolmikkoon pääsy tuntui selvältä. Uumoilu osui oikeaan, kun he voittivat upeasti toisen palkinnon. Kilpailu oli molemmille ensimmäinen, mutta menestys sai molemmat uskomaan, että viimeiseksi se ei jää.

Naiset tunsivat toisensa entuudestaan Olosta, joten yhteinen projekti syntyi mutkitta.

”Heti, kun sain kuulla kilpailusta, tiesin, että pyydän huipputaitavaa Taijaa parikseni. Meillä oli selkeä yhteinen visio, joka toteutui niin hyvin, että olimme varmoja menestyksestä. Annoksemme tehtiin täysin viinille. Siihen oli helppo olla tyytyväinen”, hehkuttaa Tuuliaho.

Gramona amuse on parikilpailu, jossa sommelier ja kokki yhdessä kokoavat mahdollisimman sopivan annoksen Gramonan viinitilalta valitulle viinille. Kilpailu on rantautunut tänä vuonna Keski-Euroopasta Pohjoismaihin ja se kiertää vuosittain Pohjoismaasta toiseen. Ensimmäiseksi kisat järjestettiin nyt Suomessa. Teurastamolla järjestettyyn finaaliin valittiin kymmenen parasta paria, luomaan aiemmin netin kautta esitelty annos nyt tuomariston maistettavaksi.

Emilia Tuuliaholle ja Taija Korsialalle lähetettiin keväällä Gramona Imperial Brut -viini, jonka pariksi he lähtivät näyttävää annosta miettimään. Kyseinen kuohuviini on tammitynnyrissä kypsytetty hyvin paahteinen viini. Tuuliaholla ja Korsialalla oli heti selkeät sävelet siitä, mitä he lähtevät sen vierelle luomaan.

”Viini oli hyvin intensiivinen ja täyteläinen, poiketen tavallisesta kuohuviinien keveydestä”, Tuuliaho kertoo.

”Viini tulee Kataloniasta, joten halusimme ruuan keskittyvän samalle seudulle. Viinin paahteisuus ohjasi meitä valitsemaan annokseen paahdettua hasselpähkinää ja tryffeliä. Pääosassa annoksessa oli kuitenkin maailmankuulu Garrotxa-vuohenjuusto, joka tulee Kataloniasta. Valitsimme juuston tueksi muita alueen makuja, kuten timjamia, tomaattia ja oliivia”, Korsiala selostaa.

Parivaljakolle oli tärkeää, että annos yhdistyy luontevasti Gramonaan ja Kataloniaan. Päätös oli hyvä, koska annos erottui muiden, enemmän suomalaisiin makuihin keskittyneiden annosten joukosta.

”Annoksen esillepanon inspiraationa oli Gramonan viinitilan läheisyydessä elävät haukat, jotka suojelevat viiniviljelmiä pikkulinnuilta. Taija keksi, että annos voisi muistuttaa pesää ja minä tajusin yhdistää sen näihin haukkoihin. Siksi annoksemme koottiin jäkälän ja kivien päälle korkealle kaartuvalle astialle. Saimme näin yhdistettyä annoksen myös hyvin konkreettisesti paikkaan, josta viini tulee”, Tuuliaho kertoo.

Gramona amuse kilpailu

”Viinitilalla viljellään biodynaamisesti ja halusimme kunnioittaa sitä, joten valitsimme annokseen luomutuotteita. Annoksemme raaka-aineet tulivat pientuottajilta ja halusimme annoksen olevan luonnonläheinen esillepanoa myöten. Tätä kautta annoksen nimeksi valikoitui El poder de la naturalesa. Se on  katalaania ja tarkoittaa luonnon voimaa”, Korsiala kertoo.

Palkinnoksi menestyksestään parivaljakko pääsee Matkalle Barcelonaan ja vierailemaan Gramonan viinitilalla. Korsiala odottaa jo ainutkertaista kokemusta innoissaan:

”On upeaa päästä vierailemaan kilpailuviiniä tuottavalla tilalla! Harmitti, kun itse tilanomistaja ei päässyt tuomaroimaan kilpailua koronan takia ja maistamaan Kataloniaan keskittynyttä annostamme. Hän olisi siitä varmasti nauttinut. Nyt kuitenkin itse pääsemme käymään hänen tilallaan ja nauttimaan heidän antimistaan”.

”Matka tuntuu entistä hienommalta, kun se on ansaittu voitolla”, Tuuliaho hehkuttaa.