Minä kuulun keittiöön

Keittiöpäällikkö Tuomas Vierelä johtaa Michelin-tähdellä palkittua keittiötiimiämme rauhallisella otteella ja kotimaisia raaka-aineita kunnioittaen. Hänelle ruoka on jatkuvaa uuden etsimistä ja vuoropuhelua vieraidemme kanssa.

Jo lapsena tajusin, että moniin elämän parhaisiin hetkiin liittyy ruoka. Serkkujen kanssa makoilimme mummulan tuvassa patjoilla. Mahat olivat täynnä mummon leivinuunilla tekemää poronkäristystä, johon olimme dipanneet ruisleivän paloja. Porkkanat haimme suoraan pellosta ja huuhtelimme puutarhaletkulla.

Ruokaan rakastuin lopullisesti kotitaloustunnilla Rovaniemellä. Opettajamme Elvi sai peltipizzan teon tuntumaan suurelta seikkailulta, ja kotona muistetaan vieläkin minun sanoneen ensimmäisen kotitaloustunnin jälkeen: minusta tulee kokki.

Niin minusta sitten tulikin. Ja sanoisin että sydämeltäni ja juuriltani lappilainen kokki, koska ammennan niin paljon kotiseutuni raaka-aineista ja Lapin luonnosta.

En tule työssäni koskaan valmiiksi. Aina voi ja pitää oppia lisää. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä kiitollisempi olen, että olen päätynyt alalle, jossa jatkuva kehittyminen on kaiken elinehto. Jo ihan ensimmäisestä opiskeluaikojeni harjoittelupaikasta asti nautin siitä yhteishengen ilmapiiristä, jonka keittiötiimissä voi parhaimmillaan kokea. Tunne voimistui työpaikka työpaikalta. Minä kuulun keittiöön.

Olossa aloitin ensimmäisen kerran 23-vuotiaana. Soitin ja kysyin töitä, koska halusin päästä Suomen parhaimpaan ravintolaan. Kun koevuoro onnistui ja sain aloittaa kokkina muiden joukossa, olin ikionnellinen. Olon keittiön tekemisen taso huikaisi. Kaikki tehtiin alusta asti itse ja asiakkaille tarjottiin ainutlaatuisia elämyksiä. Tämä on säilynyt työni sisäisenä ohjenuorana. Haluan tarjota ihmisille unohtumattomia ravintola- ja ruokakokemuksia, jotka kirkastavat elämää arjen keskellä.

Johdan keittiötä rauhallisella otteella. On tärkeää, että kaikki tunnistavat ja ymmärtävät yhteisen päämäärän. Olen poiminut omilta pomoiltani tämän alan parhaimmat ja huonoimmat opit. Parhaita oppeja toteutan ja huonoimmat olen unohtanut. Minun tiimissäni ihmisillä on työrauha ja kaikkien pitää saada nauttia työnteosta. Meillä Olossa on mahtava tiimi ja työntekijöiden vaihtuvuus pieni. On mahtava mahdollisuus kehittää asioita joka päivä yhdessä.

Voisin puhua raaka-aineista tuntikausia. Suurin osa läheisistä ystävistäni on kokkeja, joten aiheesta riittääkin juttua. Huikeat raaka-aineet muodostavat Olon perusfilosofian. Jo vuosia olen etsinyt eri puolilta Helsinkiä japanintataria, joka maistuu ihan raparperilta. Ei ole löytynyt. Kun sitten koronavapaalla vietin aikaa lasten kanssa talomme hiekkalaatikolla, katseeni osui pieneen nuppuun. Siinähän se oli! Annoin kasvin kasvaa vähän aikaa. Nyt se pääsee härkäannokseemme upeaksi lisukkeeksi. Taas kerran opin, että joskus parhaiden asioiden löytäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Tämä työ vaatii jatkuvaa mietintää. Kerään virikkeitä kaikkialta, eli katson ympärilleni, seuraan sosiaalista mediaa ja matkustan. Laukkuni on täynnä pieniä muistilappuja, joihin olen rustannut ajatuksiani ja suunnitelmiani. Tuoreimpaan olen luonnostellut tulevan karitsa-annoksemme kasvikset ja tarjoilutavan. Näen jo mielessäni asiakkaamme nauttimassa annosta.

Ruoka-annokset ovat jatkuvaa vuoropuhelua vieraidemme kanssa. Pohdin, miten saan siirrettyä oman tunteeni asiakkaan mieleen. Tässä työssä kannattaa aina ajatella, että asiakkaan hyvä olo on kaiken perusta. Minun onnistumiseni on asiakas, joka toteaa haluavansa tulla Oloon toistekin.

Fine dining ei ole koskaan kuulunut lempikäsitteisiini. Hienoa ruokaa on niin monenlaista. Me teemme kaiken alusta asti itse käsityönä ja aina erinomaisista raaka-aineista. Siinä koko jutun ydin. Joku kutsuu sitä fine diningiksi, toinen herkulliseksi ruoaksi. Me ololaiset olemme kunnianhimoista ja innostunutta väkeä ja haluamme tehdä kaiken aina vain paremmin. Meidät tunnetaan siitä, että annoksissamme on herkkyyttä. Kotimaisuus on aina ollut ja on nyt ja tulevaisuudessa yhä tärkeämpää. Sekaan tulee yhä enemmän rustiikkisuutta ja totta kai myös uudenlaisia raaka-aineita. Olon keittiössä työskentely on jatkuvaa matkaamista kohti uutta ja kiinnostavaa. On hienoa tehdä tätä matkaa yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi. Vieraanamme on hyvä olla.

keittiöpäällikkö Tuomas Vierelä